
KNÄCKEBRÖD
Zero Waste. Restdesem? Weggooien is zonde.In elke rest desem zit nog de kracht om iets heerlijks te worden. Desem leeft — ook in wat overblijft. Maak er iets lekkers van.
Hieronder een eenvoudig recept voor knäckebröd met restjes starter.
Ingrediënten
-
90g warm water (net gekookt)
-
250g bio roggemeel
-
125g zuurdesem (mag discard/overschot zijn)
-
10g fijn zeezout
-
45g olijfolie
-
20g acacia honing
-
extra roggemeel om uit te rollen
Bereidingswijze
-
Doe het roggemeel in een kom en giet het hete water erbij.
Roer met de achterkant van een houten lepel tot al het meel vochtig is. -
Voeg de olijfolie, het zout en de honing toe en meng opnieuw.
-
Wanneer het deeg wat is afgekoeld, voeg je de zuurdesem toe.
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Leg het deeg op een stuk bakpapier dat je licht bestuift met roggemeel,
en strooi ook een beetje meel over de bovenkant. -
Rol het uit tot ongeveer een halve centimeter dik.
Gebruik een gladde deegroller. -
Bestrooi het deeg nog even met wat meel,
en rol er met een kruskavelroller één keer stevig over —
of prik gaatjes met een vork. -
Snijd het deeg met een mes of pastaroller in stukken van de gewenste grootte,
en leg het samen met het bakpapier op een koude bakplaat. -
Bak 15 à 18 minuten.
Halverwege draai je de bakplaat even om zodat alles gelijkmatig gaart. -
Wanneer de randen licht kleuren en het brood krokant aanvoelt,
haal je het uit de oven en laat je het afkoelen op een rooster.
SMAKELIJK
Met meel, water en rust bak je meer dan brood.
Je bakt verbinding.
Ik hou van verbinding.
Dominique Gelis
Nielstraat 71A, 3840 Kerniel (Tongeren-Borgloon)
Tel: 0476 43 52 05
Maverick VOF: BE0762.867.287
Copyright 2025 Dominique Gelis. Alle rechten voorbehouden


